Υλικά:
- 4 μεγάλες πατάτες
- 4 κολοκυθάκια
- 4 μελιτζάνες
- 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο μέτριο, τριμμένο στο multi
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
- 1/2 φλ. τυρί regato ή κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 ασπράδια αυγών
- αλάτι,πιπέρι
- 1 κ.γ. CARINO
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο (όσο χρειαστεί)
- 3 ποτήρια γάλα
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 7 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι πιπέρι
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. τυρί regato τριμμένο
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε χονδρές φέτες.
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα κόβουμε και αυτά σε χονδρές φέτες.
- Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.(αν θέλουμε λαδώνουμε τις φέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο)
- Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το CARINO.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά ,έχρι να σοταριστεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τέλος το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά.
- Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη φρυγανιά, μισό φλυτζάνι από τα τυριά και τα ασπράδια και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.
- Στρώνουμε τις μισές φέτες από τα λαχανικά, απλώνουμε τον κιμά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά.
ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ...
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ενωθούν.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώσπου να πάρει βράση.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
- Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια.
- Τέλος αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μουσακά και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε στους 180° C για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα και να κάνει μια ελαφριά κρούστα από πάνω....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου