Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Μουσακάς




 Υλικά:

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 4 μελιτζάνες
  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο μέτριο, τριμμένο στο multi
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 φλ. τυρί regato ή κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 ασπράδια αυγών
  • αλάτι,πιπέρι
  • 1 κ.γ. CARINO
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο (όσο χρειαστεί)
 για τη μπεσαμέλ..

  • 3 ποτήρια γάλα 
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 7 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι πιπέρι
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. τυρί regato τριμμένο 


 Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε χονδρές φέτες.
  2. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα κόβουμε και αυτά σε χονδρές φέτες.
  3. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.(αν θέλουμε λαδώνουμε τις φέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο)
ετοιμάζουμε τον κιμά...
  1. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το CARINO.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά ,έχρι να σοταριστεί.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και τέλος το κρασί.
  4. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά.
  5. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη φρυγανιά, μισό φλυτζάνι από τα τυριά και τα ασπράδια και ανακατεύουμε καλά.
  6. Παίρνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.
  7. Στρώνουμε τις μισές φέτες από τα λαχανικά, απλώνουμε τον κιμά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά.
ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ...
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.Σε άλλη κατσαρόλα  λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώσπου να πάρει βράση.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
  3. Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια.
  5. Τέλος αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μουσακά και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
    1. Ψήνουμε στους 180° C για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα και να κάνει μια ελαφριά κρούστα από πάνω....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προβολές σελίδας