Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ψωμάκια αφράτα


Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. μαγιά
  • 5 γρ. αλάτι (1 κοφτή κουταλιά της σούπας)
  • 270-280 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 αβγό
  • 50 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
για το άλειμμα..
  • 2 κ.σ. γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη ή 1 αβγό χτυπημένο

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  2. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει.
  3. Ανοίγουμε ένα λακκάκι στο αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά και το αβγό ελαφρά χτυπημένα
  4. Ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μίγμα 

  5. Ζυμώνουμε με το χέρι μας για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε ένα κομματάκι βούτυρο.
  6. Ξαναζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.
  7. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.


  8. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια,την ανοίγουμε με πλάστη σε μακρόστενο χονδρό φύλλο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και διπλώνουμε στα τρία.


  9. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε πάλι σε μακρόστενο φύλλο(επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για 4 φορές)


  10. Κόβουμε τη ζύμη σε 16-20 κομμάτια .
  11. Παίρνουμε κάθε κομματάκι, το ανοίγουμε με τον πλάστη μακρόστενο, το διπλώνουμε κατα μήκος, το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και το τυλίγουμε ρολό.

  12. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ επέλεξα φόρμα για τσουρέκι) το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
  13. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C , τα αλέιφουμε με το γάλα και τη ζάχαρη και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία..!
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προβολές σελίδας