Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι
- 90 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. μαγιά
- 5 γρ. αλάτι (1 κοφτή κουταλιά της σούπας)
- 270-280 γρ. γάλα χλιαρό
- 1 αβγό
- 50 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
για το άλειμμα..
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει.
- Ανοίγουμε ένα λακκάκι στο αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά και το αβγό ελαφρά χτυπημένα
- Ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μίγμα
- Ζυμώνουμε με το χέρι μας για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε ένα κομματάκι βούτυρο.
- Ξαναζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.
- Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια,την ανοίγουμε με πλάστη σε μακρόστενο χονδρό φύλλο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και διπλώνουμε στα τρία.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε πάλι σε μακρόστενο φύλλο(επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για 4 φορές)
- Κόβουμε τη ζύμη σε 16-20 κομμάτια .
- Παίρνουμε κάθε κομματάκι, το ανοίγουμε με τον πλάστη μακρόστενο, το διπλώνουμε κατα μήκος, το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και το τυλίγουμε ρολό.
- Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ επέλεξα φόρμα για τσουρέκι) το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C , τα αλέιφουμε με το γάλα και τη ζάχαρη και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία..!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου