Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Καρυδόψωμο


Υλικά:

  • 3 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά μαγιά ξερή
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 1/4- 1 1/2 κούπας νερό χλιαρό
  • 2 κουταλιές λάδι για το άλειμμα
  • 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη για το γέμισμα
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι νερό για το γλασάρισμα 
  • Μερικά μισά καρύδια για το στόλισμα.
Εκτέλεση:
  1.  Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός του έξτρα λαδιού, και χτυπάμε με το γάντζο ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη, που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3'.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ και την καλύπτουμε με μια πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να "ξεκουραστει" για 1 ώρα ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ορθογώνιο φύλλο 25x30 εκ. Αλείφουμε με το έξτρα λάδι και πασπαλίζουμε με το καρύδι .Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ ρολό.
  5. Το βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Αλείφουμε γραμμωτά με τον κρόκο και κολλάμε επάνω μερικά μισά καρύδια (Προαιρετικά) 
      7.Ψήνουμε στους 200°C για 25-30 λεπτά και σερβίρουμε!

ΤΙΡ: 1. Εναλλακτικά, μπορουμε να παραλείψουμε το βήμα 6 και να το αλείψουμε με ελαιόλαδο.
         2. Το ζύμωμα μπορούμε να γίνει και στο χέρι, όχι απαραίτητα στο μίξερ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προβολές σελίδας