Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα




Υλικά:

...για τη ζύμη....

....για 40 περίπου κομμάτια....

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό (4 ποτήρια νερού)
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (1 ποτήρι νερού)
  • 125γρ. ελαιόλαδο  (3/4 του ποτηριού)
  • 125γρ. ηλιέλαιο (3/4 του ποτηριού)
  • 100γρ. ζάχαρη (1/2 ποτήρι)
  • 50 γρ. μέλι (3 κ.σ.)
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο 
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. κανέλα 
  • 3 κ.σ κονιάκ (ή λικέρ) 
  • 90 γρ. νερό (8 κ.σ.)
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
...για το σιρόπι...


  • 1/2 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  •  150 γρ. γλυκόζη (αν δεν έχετε, βάζετε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι)

  • τριμμένο καρύδι  (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:


....ετοιμάζοντας το σιρόπι..

  1. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη γλυκόζη για 4 λεπτά.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  3. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.






...ετοιμάζοντας τη ζύμη....


  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το μπέικιν και τη σόδα.
  2. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά, τη ζάχαρη το μέλι και τα αρωματικά και ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά (δεν θέλει ζύμωμα).
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C .
  5. Βάζουμε λαδόκολλα σ'ένα ταψί και πλάθουμε απαλά τα μελομακάρονα μπουκίτσες .
  6. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι από πάνω τα μελομακάρονα σταυρωτά.
  7. Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  8. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ζεστά, τα βάζουμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
  10. Τέλος, πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι και κανέλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προβολές σελίδας