Υλικά:
...για τη ζύμη....
....για 40 περίπου κομμάτια....- 500 γρ. αλεύρι μαλακό (4 ποτήρια νερού)
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (1 ποτήρι νερού)
- 125γρ. ελαιόλαδο (3/4 του ποτηριού)
- 125γρ. ηλιέλαιο (3/4 του ποτηριού)
- 100γρ. ζάχαρη (1/2 ποτήρι)
- 50 γρ. μέλι (3 κ.σ.)
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. κανέλα
- 3 κ.σ κονιάκ (ή λικέρ)
- 90 γρ. νερό (8 κ.σ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
...για το σιρόπι...
- 1/2 λίτρο νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 150 γρ. γλυκόζη (αν δεν έχετε, βάζετε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι)
- τριμμένο καρύδι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
....ετοιμάζοντας το σιρόπι..
- Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη γλυκόζη για 4 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
...ετοιμάζοντας τη ζύμη....
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το μπέικιν και τη σόδα.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά, τη ζάχαρη το μέλι και τα αρωματικά και ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά (δεν θέλει ζύμωμα).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C .
- Βάζουμε λαδόκολλα σ'ένα ταψί και πλάθουμε απαλά τα μελομακάρονα μπουκίτσες .
- Χαράζουμε με ένα μαχαίρι από πάνω τα μελομακάρονα σταυρωτά.
- Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ζεστά, τα βάζουμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι και κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου