Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα γεμιστή


Υλικά:
...για τη γαλοπούλα..

  • 1 γαλοπούλα (γύρω στα 3 κιλά)
  • 1 λεμόνι
  • μουστάρδα
  • φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κ.σ. CARINO
  • μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • αλάτι,πιπέρι


...για τη γέμιση..

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300γρ. λουκάνικο χωριάτικο με πράσο
  • 2 φλ. (του ελληνικού καφέ) ρύζι καρολίνα
  • 1/2 κουτ. του γλυκού CARINO
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/4 κουτ γλ. πάπρικα
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλαδάκια θυμάρι 
  • 4-5 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

...ετοιμάζοντας τη γαλοπούλα..
  1. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα.
  2. Κόβουμε 1 λεμόνι, το στύβουμε και περιχύνουμε τη γαλοπούλα μέσα έξω.
  3. Την αλείφουμε καλά με μουστάρδα μέσα έξω.
  4. Την πασπαλίζουμε με carino ,πιπέρι ,πάπρικα,μπόλικο αλάτι και τα φρέσκα μυρωδικά και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση

....για την γέμιση.....

     1.Παίρνουμε τα λουκάνικα αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα και τα βάζουμε στο multi να      γίνουν σαν κιμάς.
     2.Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε το εσωτερικό απ το λουκάνικο και το σωτάρουμε πολύ καλά.
     3.Τρίβουμε στο multi το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τον κιμά ,ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
     4.Προσθέτουμε το carino ,το θυμάρι τη ρίγανη και το ψιλοκομένο  βασιλικό.
      5.Σβήνουμε με ενα ποτήρι κρασί ή κονιάκ .
      6.Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ζωμό βοδινό ,σκεπάζουμε και αφήνουμε 20' να πιεί τα υγρά του.
      7.Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε και γεμίζουμε την γαλοπούλα.
     

Βάζουμε την γέμιση στην περιοχή της κοιλιάς  και στο λαιμό της γαλοπούλας (αν θέλουμε) και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες, την δένουμε γύρω γύρω  στα πόδια και τα φτερά για να μην ανοίξει.
Βάζουμε σ΄ενα βαθύ σκεύος τις λεμονόκουπες και τα κλαδιά του δεντρολίβανου και τοποθετούμε επάνω τους  την γαλοπούλα.
Ψήνουμε την γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για μισή ώρα ,στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170 και ψήνουμε για 3 ώρες.Περιχύνουμε την γαλοπούλα ανά μισή ώρα με το ζουμί που θα βγάλει στο ταψί όταν είναι έτοιμη την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και την βάζουμε 5' στο grill για να πάρει χρώμα.

καλή επιτυχία!!!!!



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προβολές σελίδας