Υλικά:
.. για 50 μελομακάρονα:- 500 γρ. (2 ποτήρια) ελαιόλαδο ελαφρύ
- 250 γρ. ζάχαρη
- 100 ml κονιάκ
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 250 ml χυμό πορτοκάλι
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- καρύδια τριμμένα (για το πασπάλισμα)
...για το σιρόπι:
- 750 γρ. ζάχαρη
- 3 ποτήρια (750ml) νερό
- 200 γρ. μέλι
- 1/2 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και την κανέλα για 10 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι...Αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεκινάμε τη ζύμη...
- Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα, το κονιάκ και ανακατεύουμε με σύρμα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το σιμιγδάλι.
- Στο μίγμα των υγρών ρίχνουμε το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και υγρή.
- Πλάθουμε μελομακάρονα σαν ρολάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 25 με 27 λεπτά.
- Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου.
- Τα βγάζουμε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας πασπαλίζοντας από πάνω μπόλικο τριμμένο καρύδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου