Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα


Υλικά:

.. για 50 μελομακάρονα:

  • 500 γρ. (2 ποτήρια) ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml κονιάκ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  •  καρύδια τριμμένα (για το πασπάλισμα) 
...για το σιρόπι:
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 3 ποτήρια (750ml) νερό
  • 200 γρ. μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και την κανέλα για 10 λεπτά.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι...Αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεκινάμε τη ζύμη...
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα, το κονιάκ και ανακατεύουμε με σύρμα.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το σιμιγδάλι.
  3. Στο μίγμα των υγρών ρίχνουμε το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και υγρή.
  5. Πλάθουμε μελομακάρονα σαν ρολάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 25 με 27 λεπτά.
  7. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου.
  8. Τα βγάζουμε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας πασπαλίζοντας από πάνω μπόλικο τριμμένο καρύδι.
....Καλές γιορτές..!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

προβολές σελίδας